Feltarbeid i geografi

Hvordan skal vi karakterisere Finnfjordbotn? Urbant eller ruralt? Tettsted, bygd, by eller drabantby?

Tekst og foto: Kari Grimsby

31.mai, den siste vårdagen, var 11STCD på et bittelite feltarbeid i geografi. Vi har jobba med demografi i det siste, og ville vurdere nærmiljøet vårt utfra forskjellige begrep om bosettinger. Vi skulle utfra noen kriterier finne ut om vi er i et urbant eller ruralt område, og vurdere om vi er i en by, i et tettsted eller på landet. Og vi skulle vurdere alderssammensetninga på beboerne i Finnfjordbotn.

Klassen gikk rundt i nærområdet og vurderte utfra noen opgitte kriterier og tok notater. Etterarbeid i klasserommet, med blant annet bruk av noen kilder på internett, deriblant kartiskolen.no

4. I dette boligfeltet (Kveldro) bor det barn! Rachataporn, Natcharin og Laila har telt hus og meter. 

Vi så etter lekeapparater og parker, offentlige bygninger, tjenester, veidekke og gatebelysning, parkeringsplasser og avstand mellom hus.

Hva fant vi ut?

Klassen konkluderte med at vi er ikke i en by, det er nok mer på landet, altså et ruralt område (ruralt av latin = landlig). Men vi kan kalle Finnfjordbotn for et tettsted. Her er det mindre enn 50 meter mellom hus og det bor mer enn 200 mennesker her. Dessuten har vi både offentlige tjenester og næringsvirksomhet på stedet.

 

Alderssammensetninga: det er mange som er eldre, og få unge folk. Lekeapparatene virka slitne og gamle, bare noen få hus hadde leker i hagen.5. Det bor nok mest eldre folk her. Lekeapparatene ser gamle og slitne ut. 

Det er mange skyvfaktorer her: mangel på høyere utdanning, ikke så mye kultur. De unge flytter vekk, og foreldrene blir igjen. 7. God gatebelysning er nødvendig så langt nord. 

 

2. Noen fant en snarvei fra gangstien ved hovedveien opp mot skolen. 6. Parkeringplasser er det nok av, her i skolegården. 3. Mye trafikk på hovedveien ved MIX-kiosken. Godt at den asfalterte gangstien har undergang under innfartsveien til Finnsnes. 

Til toppen