Møt Sofia fra Tyskland

Du har kanskje lagt merke til ei ny jente her på Senja videregående skole i Finnfjordbotn. Møt Sofia – ei jente fra Westerholz, Tyskland. Hun er 17 år gammel og går på IB-linja her.

Hun kom til Norge 27. januar fordi foreldrene hennes hadde valgt å ha en sabbatsperiode. Hennes historie er ganske enestående fordi familien hennes hadde valgt å dra til Karibia i stedet! Cookøyene ventet på dem sommeren 2020, men Covid-pandemien  gjorde det umulig for dem å flytte.

- Vi tenkte å dra til et annet sted i Europa siden smitte av koronaviruset var så utbredt, og da tenkte vi å reise til Island, men de kunne ikke dra dit fordi skolene på Island ikke tok imot flere studenter. Da skrev vi til mange IB-skoler i Norge fordi vi ville oppleve en ekte, arktisk vinter, forteller Sofia.

Og da er hun her. Fra Karibia til Norge. Det var en stor endring i planene. Hun er klatrer, derfor sier hun at hun elsker fjellene her i Norge, spesielt fordi de er dekket av snø. Hun synes at naturen her i Senja kommune er herlig overalt.

- Naturen er så variert, det er fjell og hav og skog. Det er utrolig, jeg elsker den.

Hun har allerede sett nordlyset, men hun håper å se det enda større og sterkere «akkurat som de du ser på postkort. Da hun kom til Norge, ble hun overrasket over været. Hun syntes vinteren var rar.

- Jeg ville ha en ekte vinter med snø, og da jeg kom her var det ingen snø, bare regn. I Tyskland er det sol og alt blir grønt … mens her er alt brunt, sier hun smilende.

Tre hovedforskjeller

Hun sier at det er tre hovedforskjeller mellom Tyskland og Norge,. Først er det landskapet og folk er også forskjellig fra hva hun hadde forventet. Hun sier at folk i Tysland sa til henne at nordmenn er ganske kalde, de vil ikke snakke eller hjelpe deg, men hun fant ut at det var ikke sant.

- Folk her er veldig vennlige og hjelpsomme, i Tyskland er folk ikke alltid vennlige, spesielt bussjåførene, sier hun, mens hun ler.

Til slutt snakker vi om skolesystemet i Norge og Tyskland.

- Skolesystemet er mye mer vennlig her. Du kan kalle lærere med fornavn, mens i Tyskland må du bruke frau eller herr, sier hun.

Her på Senja vgs. går hun på IB-linja, og hun synes det er vanskelig fordi det er strengere enn i tysk skole. Du har mer lekser og du må gjøre mer i klassen. Generelt er IB vanskeligere og mer utfordrende enn det tyske skolesystemet.

- I Tyskland er tempoet mye saktere på skolen, forklarer Sofia, og du får ikke en bra utdanning som gjør deg klar for universitet. Mens på IB er fagene veldig interessante, og lærerne hjelper deg slik at du blir klar for universitetet, mener hun.

Vil savne livsstilen

Det er noe som hun kommer til å savne når hun skal tilbake til Tyskland. Hun at dette er en erfaring som hun aldri skal glemme. Dette er de viktigste minnene og erfaringene som hun tar med seg når hun reiser hjem til sommeren:

- Hele opplevelsen av å være i et nytt land, med et annet språk, et annerledes folk og en kultur som skiller seg noe ut fra den tyske.

Ironisk nok er hun veldig glad for at engelsken hennes har forbedret seg ved å være sammen med IB-elevene, men å lære norsk er fremdeles et arbeid som pågår. Alt i alt sier hun at hun er veldig takknemlig for denne erfaringen.

- Jeg er veldig glad for å være her og når jeg skal tilbake til Tyskland vil jeg savne denne typen livsstil, men mest av alt vil jeg savne klassekameratene mine, sier Sofia.

Tekst: Carolina Sarti, IB-elev ved Senja vis