Nominert til årets entreprenørskapslærer

Kirsti Kleppe fra Senja videregående skole avdeling Gibostad er nominert til "Årets entreprenørskapslærer 2020". Hun vil representere Troms i den nasjonale kåringen som arrangeres av Ungt Entreprenørskap Norge.

Tekst og foto hentet fra nettsidene til UE Troms, etter tillatelse fra Ungt entreprenørskap Troms.

Kirsti kleppe er lærer ved linjen Landbruk og Gartneri (grønn linje) ved Gibostad videregående skole. Hun er nominert av Ungt Entreprenørskap Troms for lang og tro tjeneste som ungdomsbedriftslærer.

Ungdomsbedriftene til Kirsti har over flere år har vist at gårdsbruk og dyrevelferd kan være nyskapende og innovativt, der elevene har fått utviklet ideer med salg av egg, brensel, bær og hesteridning. Produkter og tjenester som er i utgangspunktet lite innovativ har hun utfordret elevene til å ha fokus på å gjøre seg selv unike. Elevene har derfor fått utøve gårdssalg og drive sin egen butikk med ulike råvarer som de selv må lage. Eksempel på dette er å sylte sitt eget syltetøy, kappe egen brensel og dyrke egne urter. Dette har de gjort med et godt samarbeid med lokalt næringsliv og skole. I et marked med stor konkurranse har Kirsti derfor fokusert på kreativitet, samt en tverrfaglig bunnlinje slik at elevene får kjennskap til salg, økonomi, landbruk, gartneri og språk. Kirsti sine elever har vunnet mange priser for sine produkter og tjenester helt siden 2012. Hun forklarer selv at oppskriften er å bruke elevenes yrkesfaglinje som grunnmur til oppstart av elevenes bedrifter og viser derfor til mange fantastiske ungdomsbedrifter over flere år.

"Det kom som en stor og hyggelig overraskelse å bli kåret i Troms! Jeg vet lite om hvordan det skal foregå og det blir spennende å være med", sier Kirsti.

Kirsti Kleppe mottar blomsteroppsats i anledning nominasjonen til årets entreprenørskapslærer 2020. - Klikk for stort bildeHøytidelig markering når Kirsti Kleppe ble nominert som årets entreprenørskapslærer 2020.

Hun har følgende tips og råd til andre ungdomsbedriftslærere:

• Godt forhold til og tillit fra elevene er viktig
  • Metoden er perfekt til tilpasset opplæring og en god arena viktige samtaler med elevene
  • Bruk de lokale ressursene som skolen har
  • Jobb sammen med elevene under oppstart og sett standard for hvor nøye man skal være
  • Man må prøve å styre elevene, men ikke overstyre
  • Tverrfaglig samarbeid med andre lærere. Ikke lett, men en suksessfaktor.

Kirsti Kleppe har også tips og råd til lærere som enda ikke har hatt ungdomsbedrift. "Ungdomsbedrift kan brukes som metode i alle fag og det passer perfekt inn i forhold til den nye fagfornyelsen. Elevene får dybdelæring i å drive sin egen bedrift, produksjon av varer og tjenester, samt utøve seg innenfor presentasjon og salg", sier Kirsti Kleppe til Ungt Entreprenørskap Troms.

Her er noen av bedriftene Kirsti har deltatt med på Fylkesmesterskap for Ungdomsbedrift:

2017: Deltok med seks bedrifter
2018: Eggcellent – Beste IA Bedrift
2019: Bærtastiske Egg 1. plass Beste utstilling, 2. plass beste IA Bedrift, 1. plass Beste Markedsføring, 2. plass Gastronomiprisen
2020: VedBærUrt – 2. plass Regnskapsprisen, 3. plass Beste HR pris, 3. plass beste yrkesfaglige bedrift