Delegasjon på skolebesøkSenja vgs si TIF-avdeling har innledet et spennende Erasmus+ samarbeid med BB2 i Tyskland. Før vinterferien var en delegasjon fra skolen på jobbskygging i Celle. Fra skolen deltok Anne Lena Uteng, Vidar Karlsen, Mike Strobel og Vivian Jakobsen.
Tema: Praktisk arbeid i yrkesutdanning, inkludering gjennom å bli kjent med andre land og kulturer, bruke engelsk som kommunikasjonsspråk og demokratiske verdier.
Vivian, Mike, Vidar og Anne Lena Vertsskolen Axel-Bruns Schule BB2 er en yrkesfagskole i byen Celle som har yrkesfaglige tilbud innen forskjellige teknologiske retninger, maling og tømmer. I tillegg har skolen språkopplæring for migranter og yrkesfaglig linje med studiekompetanse. Vi ble tatt godt i mot av alle ansatte ved skolen. Vi ønsker spesielt å takke Nadine Worpus og Michael Sommer som var våre spesielle verter under oppholdet ved skolen.
Byen Celle
Byen Celle ligger i delstaten Niedersachsen og mindre enn to timers kjøring sør for Hamburg. Byen ligger i den sørlige delen av det kjente landskapet Lüneburger Heide. Det er en koselig liten by i tysk målestokk. Gamlebyen er godt bevart og preges av bindingsverkshus og et nydelig hvitt slott. Byen var en av de få byene som ikke ble bombet sønder og sammen ved slutten av andre verdenskrig. Derfor er det opprinnelige byggeskikken godt synbar i byen.
Et inkluderende skolesamfunn kjennetegner skolen BB2.
Skolen hadde også en god elevtjeneste med sin egen mental health coach som var et veldig spennende konsept.
På skolen var det utstilling av elevarbeider og mest spennende syntes vi graffiti-bildene som elevene hadde laget. Disse var veldig oppbyggende påminnelser om hva som var viktig i livet.
Utstilling av elevarbeid
Utstilling av elevarbeid
Utstilling av elevarbeid
BedriftsbesøkBedriftsbesøk ble det også anledning til. Det første besøket var til firmaet Ecoroll AG som er spesialist på verktøyteknikk hvor har utviklet verktøy for å finslipe overflater, denne teknologien brukes i forskjellige industrier som medisin, energi, marine næringer, luftfart og bilindustrien. De er verdensledende innenfor denne teknologien, og produserer verktøy til sine underleverandører og selger verktøyene videre som sine egne.
Hovedfabrikken til Continental var det neste bedriftsbesøket. Der fikk vi ei grundig innføring i den spennende teknologien og innovasjonen som ligger i gode dekk. Vi fikk omvisning i fabrikken som produserte «matter» med alle de forskjellige lagene som skal være i dekkene, deretter sendes dette videre til de andre fabrikkene som produserer selve dekkene. Vi fikk et godt inntrykk av kvalitetskontrollen de har ved fabrikken. Det var en sjeldenhet å få lov å få slike omvisninger i fabrikken, så det var strengt fotoforbud. I tillegg fikk vi omvisning i opplæringsarenaene til bedriften. De hadde ei egen opplæringsavdeling hvor de unge var i opplæring i 3,5 år før de var ferdig opplært i faget.
Kulturelle likheter og ulikheter mellom våre forskjellige skoler
Vi var veldig spente på skolekulturen i Tyskland. Spesielt var vi usikre på hvordan vi skulle titulere våre tyske kollegaer siden de ofte er mer formelle enn det vi er i Norge. Vi ble møtt med en vennlighet og imøtekommenhet som kjennetegner de fleste skoler og vi ble raskt på fornavn med våre tyske kollegaer. Men i klasserommet var tonen mer formell og etternavn var mer i bruk, noe som ikke er vanlig i Norge.
Den gode stemninga i klasserommet og interessen for å være der for elevene var den samme som det vi kjenner fra vår egen skole.
Vi merket også at de var mer usikker på å bruke engelsk med oss, men det var stor takhøyde for å prøve seg fram til man fikk kommunisert det man ønsket.
Besøk i ParlamentetFokus på demokratiske verdier
I løpet av uka vi var i Celle, var vi på besøk i delstatsparlamentet hvor vi traff representant Tim Wook for SPD, tilsvarende det norske arbeiderpartiet. Vi fikk et flott omvisning i parlamentet og ei innføring i den politiske situasjonen i Tyskland bare noen få dager før valget. Aldri før har vel de demokratiske institusjonene og oppslutning om frie, demokratiske valg vært viktigere.
Besøk i ParlamentetVi satte stor pris på at vi ble tatt imot i den travle hverdagen før valget. Etter møtet med oss ilte Tim Wook videre til et møte med Bundeskanzler Olaf Scholz!
Lær av historien: forsvar demokratiet var en plakat som møtte oss da vi hadde omvisning i den tidligere konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen som lå et par mil utenfor Celle.
Plakat: Lær av historien: forsvar demokratiet
Gravstøtte Margot Frank og Anne FrankBergen-Belsen er vel mest kjent gjennom boka Anne Franks dagbok. Jødiske Anne og hennes søster Margot ble etter å ha vært i skjul i Amsterdam, oppdaget og deportert til Bergen-Belsen hvor de døde.
Museet hadde ei sterk utstilling med fortellinger om hvordan et totalitært regime systematisk kunne mishandle, utnytte og drepe grupper av mennesker som ikke var gode nok i deres øyne. Det var ingen respekt for menneskeverdet her.
Det er viktig å besøke slike minnesteder og høre historiene om hvor ille det kan gå hvis vi ikke arbeider aktivt med å inkludere alle i samfunnet vårt. Mangfold er en styrke! At vi er forskjellige betyr ikke at noen er bedre enn andre. Respekt for annerledeshet, andres meninger og bakgrunn er grunnleggende for at vi skal kunne behandle andre med den verdigheten som de fortjener, og som vi selv fortjener å bli behandlet med – fordi vi er mennesker og menneskeverdet er ukrenkelig!
Grafittiplakat på skolenSå vi som skole setter stor pris på at vi kan delta i Erasmus+ som fokuserer på disse grunnleggende verdiene. Teach Peace som det sto på en av grafittiplakatene på skolen.
Videre planlagt samarbeid med BB2:
I slutten av mars mottar vi to lærere fra skolen.
I mai reiser 12 av våre TIF-elever på skolebesøk. Og dette finansieres av Erasmus+ slik at elever og ansatte kan delta uten tanke på om de personlig har råd til det.