VG2 Fiske og fangst
Denne retningen er for deg som ønsker en fremtid på havet, både i store og små fartøy, som fisker eller fiskeskipper. Her vil du få en grundig opplæring innen flere aspekter knyttet til fiskerinæringen. Sentrale fagområder er navigasjon, skipslære, redskapslære, fangstteknikk og artslære. Skolen har egen navigasjonssimulator der elevene får mye øving på ulike former for navigering. Deler av faget yrkesfaglig fordypning (YFF) gjennomføres som utplassering på større fartøy. Her tar vi hensyn til den enkelte elevs behov og ønsker.
Skolen er godkjent av Sjøfartsdirektoratet, og elevene på VG2 får mulighet til å avlegge eksamen for D5 (Dekksoffiser kl. 5). I tillegg til kurs i kran og SRC.
MERK: Du trenger ikke å gå opp til eksamen som er beregnet for D5 hvis du ikke ønsker dette. Hvis man ikke ønsker å prøve seg på noen sertifikater vil teorien på skolen gi deg et godt grunnlag for senere å gjennomføre sertifikatgivende opplæring.
Etter endt, og bestått, VG2 Fiske og fangst kan du søke om lærlingplass på fiskefartøy, og etter 2 års læretid kan du ta fagbrev som fisker. NB! Det stilles krav til godkjent sjøhelseattest for å kunne ta læreplass ombord i fiskefartøy.
VG 2 Akvakultur
Denne retningen er for deg som ønsker å jobbe innen akvakulturnæringen hvor der er mange ulike muligheter for jobb. Du kan arbeide for eksempel ute på merden, med fôring, forskning, avl og stamfisk, settefisk eller på servicebåt.
Sentrale fagområder er å utvikle og drifte et akvakulturanlegg, og få forståelse for sammenhenger mellom produksjon, natur, teknologi og menneskelig aktivitet.
Gjennom skoleåret vil du få en variert og spennende opplæring som gjør deg rustet til å gå ut som lærling innen de ulike områdene nevnt ovenfor. Oppdrettsnæringa er blitt en av Norges største eksportnæringer og behovet for arbeidskraft er derfor stor.
En del av opplæringen blir gjennomført i akvakulturbedrifter i regionen, og skolen har egen undervisningstillatelse for oppdrett på laks, hvor elevene får et innblikk i hvordan oppdrett utføres. Denne driftes i dag av Wilsgård fiskeoppdrett her på Senja. Skolen samarbeider også aktivt med oppdrettsnæringa i fylket slik at elevene får en god og allsidig utdanning.
Skolen er godkjent av Sjøfartsdirektoratet, og elevene på VG2 får mulighet til å avlegge eksamen for D6 (Dekksoffiser kl. 6). I tillegg kurs i truck, kran, SRC, fiskevelferd og kjemikalier.
Etter endt, og bestått skoleår kan du gå ut som lærling på servicebåt, mat- eller settefiskanlegg og avlegge fagprøven etter 2 års læretid. En kan også gå videre på VG3 påbygging til generell studiekompetanse.